Vertrouwenscontactpersonen

Home / Vertrouwenscontactpersonen

In de media verschijnen met regelmaat berichten over seksuele intimidatie en misbruik die soms jarenlang plaats heeft kunnen vinden binnen sportverenigingen zonder dat dit gesignaleerd werd. Dat er nu meer zaken bekend worden, betekent dat er meer over wordt gesproken en dat is positief. Op die manier kunnen slachtoffers worden geholpen en daders bestraft. Uit onderzoek weten we dat de hoeveelheid slachtoffers vele malen groter is dan hetgeen nu bekend. Eén op acht sporters heeft ooit wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie.

Het is moeilijk te verteren dat seksuele intimidatie en misbruik vaak jarenlang plaats heeft kunnen vinden. De gevolgen van seksueel misbruik en intimidatie zijn voor slachtoffers buitengewoon ingrijpend. Vaak hun hele leven lang. NOC*NSF, de aangesloten bonden en de ongeveer 25.000 verenigingen hebben daarom de plicht om seksuele intimidatie en misbruik zoveel mogelijk terug te dringen. Om die reden hebben de sportbonden besloten om een meldplicht in te voeren waardoor bestuurders en begeleiders verplicht worden vermoedens van seksuele intimidatie en misbruik te melden.

De meldplicht houdt kort gezegd het volgende in:

Zodra iemand uit het bestuur van een vereniging of bond vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is/ is geweest van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij of zij verplicht dit bij de (vertrouwenscontactpersoon van de) bond te melden. Wanneer begeleiders iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het bestuur van de vereniging.

‘Gewone’ leden krijgen een meldverantwoordelijkheid. Dat houdt in dat als er een vermoeden is van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, er melding aan het bestuur moet worden gedaan tenzij dit niet verwacht kan worden van iemand.

Per 1 april 2019 is de meldplicht opgenomen in het tuchtreglement seksuele intimidatie bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Dit betekent dat dit van toepassing is voor alle (64) sportbonden die voor seksuele intimidatie zaken bij het ISR zijn aangesloten (waaronder Nevobo).

Binnen VCE PSV onderstrepen we net als Nevobo en NOC*NSF het belang van deze meldplicht en vragen we iedereen binnen onze club, binnen ieders mogelijkheden, vermoedens van seksuele intimidatie en/ of misbruik te melden bij het bestuur van onze vereniging via onze voorzitter (voorzitter@vcepsv.nl) . Wanneer je eerst in vertrouwen wilt sparren dan kun je terecht bij de vertrouwenscontactpersoon van onze club via vcp@vcepsv.nl .

Onze vertrouwenspersonen

Sinds 2005 speel ik met veel plezier in de midweekcompetitie van onze vereniging. In 2006 werd ik gestrikt voor de bestuursfunctie jeugdzaken en die functie ongeveer 8 jaar vervult. In die tijd begon ik ook met het geven van training aan jeugdspelers en later aan spelers van de midweekcompetitie. Ik ben getrouwd en heel mijn gezin speelt graag volleybal, waarbij mijn kinderen ook bij  VCE/PSV zijn begonnen.

Momenteel geef ik training aan RD4, RD5 en MB2. Daar gaat de functie vertrouwenscontactpersoon bij komen. Een functie waarvan ik denk dat ik die, vanuit mijn professie als politieman, goed kan invullen. Elk lid-, of ouder van een spelend lid, van onze vereniging die vragen heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag, kan met mij contact opnemen via vcp@vcepsv.nl

Ruud

Ruud Verstegen, vertrouwenscontactpersoon VCE/PSV


Naast Ruud Verstegen wordt deze functie ook vervuld door Angela Slegers. Zij stelt zich hier aan ons voor.

Ik ben Angela Slegers

Getrouwd en moeder van 2 dochters waarvan 1 bij VCE/PSV in Woensel-noord speelt.
Zelf werk ik parttime voor Jumbo.
En ben actief bij mijn dochter op school.

Waarom ik reageerde op de functie van vertrouwens contact persoon?
Omdat ik van mening ben dat alles bespreekbaar moet kunnen zijn hoe vervelend ook.
En dat u de keuze hebt tussen een man of vrouw waar u uw verhaal voor uw gevoel het beste kwijt kan.

Groetjes,

Angela Slegers